De overheid en energietransitie zijn geen goede match. De regels op dit gebied zijn in veel gevallen de beperkende factor. Niet alleen het dwalende beleid en het ontbreken van realiteitszin zit ze in de weg. Ook de huidige regelgeving is een sta in de weg voor innovatieve oplossingen om bijvoorbeeld de netcongestie aan te pakken.
Een voorbeeld hiervan is dat de consument met een thuisbatterij te maken gaat krijgen met dubbele energiebelasting. Dit komt goed tot uiting in het artikel van Mark Nuyens op Bright.nl. Hieruit blijkt duidelijk de problemen rondom overheid en energietransitie.
De Overheid heeft vooralsnog geen antwoord op relevante problemen.
In het artikel geeft Mark aan dat Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei nog geen oplossing ziet voor de dubbele energiebelasting voor thuisbatterijen en elektrische auto’s die bidirectioneel kunnen laden. De problemen ontstaan na het einde van de salderingsregeling. Overheid en energietransitie lijkt hier vast te lopen. Ze proberen stevig door te pakken maar de problemen die daardoor ontstaan moeten ook worden opgelost. Hier geeft de overheid helaas niet thuis. Uiteraard is voor de dubbele energiebelasting voor de grote partijen al enige jaren opgelost. Helaas is voor de kleine gebruiker zoals de consument die volgens de minister niet mogelijk omdat die niet BTW plichtig zijn.
Overheid en energietransitie wordt op deze manier een hoge kostenpost voor de consument.
De minister stelt dat een oplossing niet haalbaar is, omdat kleingebruikers in dat geval zelf belastingplichtig zouden worden. Dit zou betekenen dat ze de relevante wetgeving moeten kennen, moeten vaststellen welke energiestromen belast zijn, tegen welk tarief en hoe ze deze gegevens correct moeten verwerken in hun aangifte. Die drempel lijkt dan ook te hoog om een optie te overwegen waarbij de verantwoordelijkheid bij de kleingebruiker wordt gelegd. Dit heeft Mark zeer treffend verwoord. Tel hierbij op dat het ministerie van Financiën in gesprek is met de sector om te monitoren of technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem van dubbele energiebelasting. Gevolg: overheid en energietransitie vormt uiteindelijk een kostenpost voor de consument.
Einde salderingsregeling.
De tijd dringt en het probleem gaat de consument geld kosten na het afschaffen van de salderingsregeling. Het zou de overheid sieren om de salderingsregeling pas op te heffen als het probleem van dubbele energie belasting voor de kleingebruiker is opgelost. Ik ben echter bang dat dit niet het geval zal zijn want extra belastinggeld vind iedere overheid stiekem best wel fijn.
De overheid en energietransitie is een lastig huwelijk en dit begint steeds meer op een scheiding te lijken waarbij de kinderen, de consument, de dupe is.
WIl je eens sparren met ons over bijvoorbeeld dit onderwerp dan plannen we een kopje koffie met een goed gesprek. Laat het ons weten door een berichtje achter te laten op ons contact pagina.