Aanmelden bij OneGate in België

OneGate is een volledig beveiligde onlinetoepassing van de Nationale Bank van België . Deze toepassing stelt de ondernemingen in staat om de statistische aangiften online in te vullen, hetzij door de gegevens handmatig in te voeren, hetzij door bestanden op te laden.

Opmerkingen: Aangiften die men in de testomgeving indient, worden nooit in behandeling genomen. Om aan te melden in de testomgeving zijn er een aparte identificatiegegevens nodig. Men kan slechts één certificaat per omgeving (TEST en PRODUCTIE) gebruiken. Als men verbinding maakt in de TEST-omgeving met een certificaat dan moet men een tweede certificaat aanvragen voor de PRODUCTIE-omgeving.

Algemene toegang tot OneGate met GlobalSign certificaat

OneGate aanvaardt elektronische certificaten van Globalsign. Het certificaat kan ook worden gebruikt voor e-government-applicaties zoals FinProf, Dimona, DMFA en DRS. 

Een uitgebreide PDF over het aanvragen van toegang tot Onegate kunt u hier bekijken en downloaden

Goedgekeurde certificaten van GlobalSIgn zijn:

GlobalSign GCC R45 PersonalSign 3 CA 2020

✓ GlobalSign GCC R45 PersonalSign 3 CA 2022

Inloggen met een GlobalSIgn certificaat

Deze elektronische certificaten worden geleverd tegen betaling, na authenticatie van de aanvrager, die in de meeste gevallen verplicht is ter plaatse zijn of haar identiteitskaart voor te leggen.

Om in te loggen op OneGate selecteert u op de inlogpagina van de applicatie de optie “identificatie met een elektronisch certificaat” en uploadt u een kopie van uw certificaat.

Bij het eerste gebruik van uw elektronisch certificaat dient u zich extra te identificeren met uw eigen identificatiecode (KBO-nummer). U krijgt dan binnen het uur toegang tot OneGate, wat bevestigd wordt via e-mail.

Indien u het certificaat reeds eerder heeft gebruikt en het nog geldig is, krijgt u onmiddellijk toegang tot de applicatie.

Inloggen bij andere toepassingen

Indien men hetzelfde certificaat gebruikt voor een andere toepassing/ tool van de bank (BECRIS, Supervision, CAP2), kan men dezelfde informatie (NUIN beginnend met 0002/3/5/7-) gebruiken om verbinding te maken met OneGate. Een overzicht van alle diensten waarvoor u het GlobalSIgn certificaat kunt gebruiken vind u op onze website:

Gebruikers die bekend zijn in OneGate moeten deze procedure volgen om zichzelf opnieuw te authenticeren

De online toepassing OneGate is het enige kanaal om Intrastat-aangiften in te dienen: OneGate. In OneGate heeft u de volgende mogelijkheden: Manueel gegevens invoeren. Binnen een rapport de gegevens vanuit een CSV-bestand importeren. Uw aangiften in XML-formaat opladen.

OneGate