Atmotube Pro een gadget of handig hulpmiddel?

Atmotube Pro is een draagbare luchtkwaliteitsmeter en weerstation

De Atmotube Pro van Atmo is een zeer slimme luchtkwaliteit monitor. Hij ontdekt binnen enkele seconden zelfs kleine veranderingen in de luchtkwaliteit. Deze zeer compacte luchtkwaliteitsmonitor en weerstation is dan ook uniek te noemen. In tegenstelling tot andere sensoren voor luchtkwaliteit die alleen bedoeld zijn voor het meten van de luchtkwaliteit buiten of binnen, past Atmotube PRO perfect bij beide. Klem de Atmotube aan je tas of rugzak om mee te nemen of leg hem op een tafel bij je thuis of op kantoor en ontvang real-time informatie op je telefoon over de lucht om je heen.

Stel vast wat er in de lucht zit en neem actie.

Atmotube Pro

De Atmotube Pro controleert de lucht op:

  • PM1, PM2.5 en PM10
  • VOC
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtdruk

PM1, PM2.5 en PM10

PM1 zijn ultra fijne deeltjes kleiner dan 1 micrometer. Dit zijn hele kleine stofdeeltjes zoals verbrandingsresten van een open haard of een kaars. Maar ook bacteriën vallen hieronder. Ultrafijn stof is de schadelijkste variant van fijnstof omdat de deeltjes direct via de longen doordringen tot de bloedbaan en zich zo verspreiden naar de organen.

PM2.5 kan gemakkelijk door de luchtwegen reizen en de longen bereiken. Blootstelling aan fijne deeltjes kan op korte termijn veel gezondheidseffecten veroorzaken, waaronder irritatie van de ogen, neus, keel en longen. U kunt last krijgen van hoesten, niezen, een loopneus en ademhalingsproblemen. De meeste fijne PM2.5 deeltjes worden gevormd in de atmosfeer, als gevolg van chemische reacties van o.a. zwaveldioxide en stikstofoxiden. Dit zijn vervuilende stoffen die worden uitgestoten door energiecentrales, industrieën en auto’s. Met de Atmotube Pro heb je een meetinstrument dat je kan helpen om inzicht te krijgen of je wordt blootgesteld aan de jaargemiddelde grenswaarde van 25 µg/m3.

PM10 kan je zien als de verzamelnaam voor fijn stof. ‘PM’ komt uit het Engels en staat voor ‘Particulate Matter’. De ’10’ is een indicatie voor de maximale grootte van de stofdeeltjes (in micrometer).

Door de hoeveelheid fijnstof in je directe omgeving te monitoren, krijg je inzicht in het wel of niet nodig is om te filteren van de lucht in je leefomgeving.

VOC (Vluchtige Organische Compouds)

Atmo

Vluchtige organische stoffen (VOS) is de Nederlandse benaming. VOS worden als gassen uitgestoten door bepaalde vaste stoffen of vloeistoffen. In feite kunnen ze worden uitgestoten door een breed scala aan producten. Hieronder vallen verven, lakken, verfafbijtmiddelen en schoonmaakmiddelen. Naast deze huishoudelijke producten zijn ook bouwmaterialen (multiplex en spaanplaat), meubilair en allerlei soorten lijmen een bron van VOS. Ook diverse apparatuur zoals kopieerapparaten en printers kunnen VOS veroorzaken. Door VOS kunnen oog-, neus- en keelirritaties ontstaan, evenals hoofdpijn, verlies van coördinatie en misselijkheid. Door de VOS te controleren met de Atmotube Pro kan je tijdig maatregelen nemen tegen een te grote blootstelling aan VOS.

Temperatuur meten met de Atmotube Pro

Er zijn honderden onderzoeken gedaan naar de temperatuur waarbij mensen zich het lekkerst voelen. Thermisch comfort, noem je dat. Dan blijkt: er zijn individuele verschillen, maar de temperatuur die de meeste mensen ideaal vinden, is 22 graden. Als het kouder wordt, hebben ze de neiging meer kleren aan te trekken; als het warmer wordt, willen ze kledingstukken uit.

Luchtvochtigheid

Atmotube Pro

Om zich thuis of op kantoor prettig te voelen, moet het percentage vocht in de lucht 40 tot 60% zijn. Dat is het echter niet overal het geval met als gevolg onder andere lichamelijk onbehagen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Vooral mensen met reumatische klachten en astmapatiënten kunnen veel last van een te hoge of te lage luchtvochtigheid ondervinden. Het is dan ook verstandig om de luchtvochtigheid binnenshuis en op kantoor in de gaten te houden met de Atmotube Pro. Wie zich prettig voelt, leeft beter en presteert immers ook beter. Bedrijven zouden door de luchtvochtigheid in hun kantoren te regelen daar dan zelf immers ook voordeel van kunnen hebben.

Luchtdruk

Een “grote”verandering in luchtdruk kan invloed hebben over hoe je je voelt. Ons lichaam bestaat uit vloeistoffen en gassen. Als de druk in de atmosfeer stijgt en daalt, doet de druk die op je lichaam wordt uitgeoefend dit ook. Lage atmosferische druk veroorzaakt een drukverschil tussen de atmosfeer om ons heen en de lucht in ons lichaam. Dit kan leiden tot hoofdpijn, gewrichtspijnen, slaapstoornissen en andere biochemische veranderingen. Atmosferische druk kan aldus je gezondheid, fysiologie, gevoel van welzijn en gedrag beïnvloeden. Het controleren van de luchtdruk met de Atmotube Pro kan je helpen door inzage te geven in de luchtdruk om je heen waar je ook bent.

Is de Atmotube Pro een Gadget of nuttig hulpmiddel?

Atmotube

Een Gadget is volgens van Dale een klein aantrekkelijk voorwerp of apparaat dat als cadeautje of accessoire gebruikt wordt, een zogenaamd hebbeding. Een hulpmiddel is een ding waarmee je iets gemakkelijker kan doen. De Atmotube Pro is duidelijk beide. Het kleine aantrekkelijke formaat maakt het een echt hebbeding, terwijl het tegelijkertijd een zeer doeltreffend hulpmiddel is die de luchtkwaliteit in je directe omgeving de gehele dag voor je in de gaten houdt.

De Atmotube Pro helpt je om inzicht te krijgen voor het wel of niet nodig hebben van luchtbehandelingsapparaten in je huis of werk omgeving. Ook geeft de Atmotube Pro je inzicht over je leefomgeving omdat je het apparaat eenvoudig mee naar buiten kunt nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *