CHRONO COACHING: “EEN WONDERBRIL VOOR EEN TOPPRESTATIE”

Beluister de Podcast over Chrono coaching met behulp van de Propeaq lichtbril met Jacco Verharen “door Huub van den Eertwegh” 26 juli 2021 op de website van Propeaq

Chrono Coaching is een methode om jouw biologische, natuurlijke ritme, door middel van nabootsing van het blauwe spectrum in daglicht te verschuiven. Jacco Verhaeren legt bij BNR Sport uit hoe dat precies werkt. Beluister de podcast via bovenstaande button.

Chrono Coaching

Licht en donker heeft impact op ons. Als het licht wordt staan we op en als het donker wordt maken we melatonine aan en gaan we slapen. Dit wordt geregeld door onze biologische klok. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het menselijk lichaam rond 17:00 de hoogste cardiovasculaire- en spierkracht heeft. Als jouw race, jouw moment van een topprestatie, niet om 17:00 is, ben je dus niet op je allersterkst en best. CHrono Coacing kan hier zeker bij helpen.

Met Chrono Coaching kan je jouw biologische klok aanpassen zodat je ook bij een ochtendrace jouw topprestatie kan leveren en op dat tijdstip de hoogste cardiovasculaire- en spierkracht hebt. 

Daarnaast is het ook enorm relevant omdat de Olympische Spelen dit jaar in Tokyo gehouden zijn en volgend jaar in Beijing. Jet lag is dus een groot probleem voor iedereen die door verschillende tijdzones moet reizen om daar te komen.

De biologische klok regelt naast spierkracht ook het slaap- waakritme. Dit ritme kan je per dag 1 tot 1,5 uur verschuiven door waarneming van het blauwe licht op bepaalde momenten en het blokkeren van dit licht op andere momenten. Je bootst dus een zonsopkomst en zonsondergang na voor de ogen, waardoor je dit ritme kan verschuiven. Met persoonlijke Chrono Coaching kan je deze uitdaging beter het hoofd bieden.

Het verschuiven van jouw biologische klok gebeurt door middel van een strak gereguleerd en door Propeaq op maat gemaakt schema Er is dus discipline vereist, anders werkt het niet. Als eerste kijken ze naar het chrono type: ben je een ochtend-, middag- of avond mens? Dan kijken ze naar de bestemming waar een topprestatie geleverd moet worden. Als laatst kijken ze naar het moment van jouw prestatie om een op maat gemaakt schema te maken.

Doordat Propeaq maatwerk levert is Chrono Coaching voor iedereen toepasbaar, ongeacht de sport of discipline waar een peak performance is vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *