Nepnieuws? Wees altijd voorzichtig met aannames.

Speciaal filter haalt coronavirus uit de lucht: ‘We kunnen er zeker 100.000 kwijt’

Deze kop staat vandaag bij een artikel in het AD Het moet het ei van columbus zijn of is het nepnieuws? Er wordt gesproken over een nieuw product tegen corona. Een product dat goedkoop is. Het werkt met Ionisatie waarbij ook nog eens geen ozon vrijkomt. Als het waar blijkt te zijn dan ben ik de eerste om ze te feliciteren. Het probleem is echter; ik hou er sterk rekening mee dat het gewoon niet waar is.

Waarom ik twijfel of het nepnieuws is

Als eerste oorzaak van mijn twijfel is dat er nergens gerefereerd wordt aan testrapporten. Want meten is weten is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Een testrapport toont aan dat het geen nepnieuws is. Daarnaast zijn onderzoekers van het Karolinska Institute In juni 2015 al met een publicatie gekomen dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ionisatie ongeveer 97% van alle luchtmobiele virussen in de lucht deactiveert en dus overdracht voorkomt. Het kan dus ook geen nepnieuws zijn.

In de Verenigde Staten zijn veel ionisatie luchtreinigers verboden omdat deze producten de norm voor ozon uitstoot overschrijden. Dit blijkt ook uit diverse rapporten zoals het rapport van het RIVM Er zijn ondertussen al weer wat jaartjes verstreken sinds dit rapport uitkwam maar dat de ozon productie een zeer vervelend bijproduct is bij ionisatie wordt hier wel duidelijk. Conclusie moet dan wel zijn dat een ionisatie device zonder testrapport waarbij wordt aangetoond dat er geen ozon wordt uitgestoten kan je beter niet aanschaffen. Zonder goede onderbouwing met een testrapport kan het dus wel nepnieuws zijn.

Zijn er ook partijen die alles wel onderbouwen?

Het bedrijf Teqoya is ook al vele jaren actief op deze markt. Zij claimen ozon vrij te zijn en onderbouwen dit ook met testrapporten. Ook de boenodigde patenten hebben ze voor hun techniek. Kortom dit komt toch wat betrouwbaarder over. Tel daar een garantie van 10 jaar bij op en de wetenschap dat je geen filters hoeft te vervangen. En lees dan nog eens het arikel in het AD. Het is dan ook niet raar dat ik twijfel aan het waarheidsgehalte van dit artikel en het dus zomaar nepnieuws zou kunnen zijn.

Persoonlijk zou ik bij dit soort producten altijd voor een product gaan dat doormiddel van testrapporten een onderbouwing geeft van de beweerde werking. Teqoya heeft een aantal producten direct uitvoorraad leverbaar (Tip4, Teqair200 en de Teqair450) de prijs is bekend en de werking bewezen. EN dit is zeker geen nepnieuws.

nepnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *